Zilele acestea toata lumea vrea sa evadeze la mare. Litoralul romanesc actual inca atrage pe bucuresteanul slab informat despre alte zari ale Marii Negre, poate mai frumoase si mai putin umblate (si nu ma gandesc neaparat la Balcic, marea mea iubire). In ultimii ani sunt tot mai la moda plajele mai retrase, de genul Corbu sau Vadu… Dar multi se plang ca acolo orice localitate si sursa de apa e relativ departe, si trebuie sa ia cu ei tot ce le trebuie. De asta, multa lume se gandeste tot la cunoscutele Vama Veche si 2 Mai, luate cu asalt mai ales in vremea festivalurilor.
Ce-ati spune daca v-as propune o astfel de plaja, care sa aiba aproape (dar nu langa !) un sat, care sa se intinda cat vrei, de unde sa poti vedea chiar Delta, si unde sa poti ajunge cu masina in doar putin peste 400km (aproape cat faci si pana la Vama Veche, de o iei, cum fac tot mai multi, pe sinuosul drum dobrogean ce evita traficul infernal de dupa autostrada) ?
E vorba de cea mai apropiata plaja a Basarabiei, cea de la JIBRIENI, sat de lipoveni aflat imediat la nord de Delta. Unde mai pui ca vezi locuri noi pe drum, si ai prilejul sa faci si fapte minunate pentru cativa semeni: poti baga in portbagaj si cateva carti de cultura, istorie si literatura romaneasca, pentru a le lasa in scolile si bibliotecile sarace din satele romanesti ale zonei !
Deci, LA DRUM ! Va asteapta o aventura frumoasa in locuri putin cunoscute, va asteapta maretia naturii, ce imbina stepa cu dunele de nisip si vegetatia bogata dunareana, va asteapta marea cea mare cu a ei minunata delta (iubitorii de plimbari se pot opri inainte de Jibrieni la Valcov, despre care am mai scris, unde e sediul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii – partea ucraineana, si de unde pot afla informatii sau cere ghidaj/permise de intrare in ariile protejate). Dar mai ales, va asteapta, cum banuiati deja, o plaja-statiune mai ieftina decat orice puteti gasi in Romania actuala. Tot pe pamant romanesc, dar – temporar, speram – in alt stat 🙂
Am fost la Jibrieni acum o lună. Unchiul meu și-a cumpărat casă în sat. E o casă veche, ce a aparținut unui boier român.
Oamenii din sat, mulți, cu care am vorbit, ziceau că știu „limba moldovenească”.