Un loc pe săptămână – azi, BOLGRAD
Imi ramasese din tot Bugeacul, un oras mai mare despre care n-am scris. E vorba de capitala bulgarilor basarabeni, BOLGRAD.
Din cauza lipsei timpului in aceste zile, am sa va trimit, pe cei care sunteti interesati, la articolul din wikipedia, care da cateva informatii foarte interesante: http://ro.wikipedia.org/wiki/Bolgrad.
Pentru cei ce nu au rabdarea de a citi (desi articolul e captivant), am sa punctez cateva idei care merita retinute (nu numai din articolul respectiv):
1. La varsarea raului Ialpug in limanul sau se afla multe vestigii istorice: Valul lui Traian de Jos, atribuit de unii cercetatori regelui got Athanaric, apoi vestigiile Cetatii Tint (veche asezare moldoveneasca medievala peste care s-a infiripat apoi satul tataresc Tabac) – vestigii care dovedesc, alaturi de documente, ca si aceasta zona a fost locuita din cele mai vechi timpuri de romani, inainte de a se stabili aici tatarii, in locul carora au aparut in ultimii 200 ani bulgarii.
2. Orasul actual Bolgrad e opera colonizarii tariste din 1821, bulgarii stabiliti aici provenind din Sliven si Iambol, si avand pana in ziua de azi o veneratie pentru intemeietorul si protectorul coloniei lor, generalul rus Ivan Inzov. Multe sate din jur au si azi populatie bulgareasca, de ambele parti ale granitei actuale moldo-ucrainene. In fapt, bulgarii sunt azi una dintre cele 5 mari comunitati etnice ale Bugeacului, alaturi de ucraineni, gagauzi, rusi si romani.
3. Bolgradul e centrul renasterii culturale a bulgarilor din veacul al 19-lea, aici fiind infiintat de autoritatile romane (in perioada 1856-1878, cand au stapanit romanii orasul) primul liceu bulgaresc din lume, unde au studiat multi din marii revolutionari si oameni de cultura ce au fondat Bulgaria moderna, pe cand tara lor inca era sub turci. Liceul exista si azi, orasul renascand dupa 1990 ca centru al culturii bulgaresti.
4. Viata Bolgradului in perioada interbelica, in granitele Regatului Romaniei, ramane una din dovezile clare despre multi-culturalismul Basarabiei de Sud, care a fost o zona-model a Europei, in ce priveste convietuirea etnica si drepturile minoritatilor. Ca o curiozitate, langa oras se afla singurul sat de albanezi din intreaga Basarabie – Caracurt. Iar cel mai apropiat sat este un sat de gagauzi, Curciu, aflat pe celalalt mal al Ialpugului 🙂
5. Simbolul orasului si cel mai interesant obiectiv turistic este, alaturi de parcul de pe malul Lacului Ialpug, biserica principala a orasului, cu hramul „Schimbarea la Fata”. A fost ridicata de colonistii bulgari dupa venirea lor, in deceniul 4 al veacului al XIX-lea, cu ajutorul autoritatilor tariste si dupa planurile arhitectului care a proiectat si catedrala din Chisinau.
Lasă un răspuns